Resepi Sambal Tumis Belimbing Buluh


Hari ni saya mendapat sebungkus belimbing buluh segar, pemberian daripada salah seorang sahabat saya.



Walaupun ramai yang meminati belimbing buluh ini dengan memasaknya sebagai sambal hitam, namun saya lebih menyukainya dalam bentuk sambal tumis.

Saya kongsikan resepinya ya.

Bahan-bahan:
Belimbing buluh - 3 genggam
Udang kering - segenggam
Cili padi - 5-10 biji, ikut tahap kepedasan yang diingini
Bawang merah - 4 biji
Bawang putih - 2 biji
Belacan - sepotong 3 x 3 cm
Garam - secukup rasa

Cara membuatnya:
1. Potong dan kisar bawang merah, bawang putih, udang kering, cili padi dan belacan.
2. Potong belimbing buluh nipis-nipis dan lenyekkan menggunakan lesung batu.
3. Masukkan minyak ke dalam kuali, panaskan dengan api sederhana, dan tumis bahan yang dikisar tadi.
4. Apabila tumisan sudah naik baunya, masukkan belimbing buluh. Tumis sehingga belimbing masak. Tambahkan garam secukup rasa.
5. Sambal sedia untuk dihidangkan.

Sedap sangat sambal ini, sehingga tak sedar bertambah sepinggan nasi lagi. Senyum.


Comments

Popular posts from this blog

Apabila pensyarah lambat muat naik nota kuliah

Jelajah Alam dengan Permainan Mencari Harta Karun

10 sebab untuk sambung PhD