Panduan Pengasingan Sisa Pepejal di Sumber/Punca.Artikel dan gambar-gambar ini berasal dari laman Facebook SWCorp Malaysia.

Penafian: Tujuan pemaparan semula artikel dan gambar-gambar ini di dalam blog ini adalah semata-mata untuk membantu mendidik masyarakat mengenai pengasingan sampah dari punca. Empunya blog ini tidak mempunyai sebarang kepentingan peribadi hasil dari pemaparan artikel dan gambar-gambar ini.

*************************************************************
Pengasingan sisa pepejal di sumber / punca. 

Apa yg nak diasingkan tu???
1) Sisa Baki
Sisa yang tidak boleh dikitar semula dan akan dilupuskan di pusat pelupusan. Ikat sisa dengan kemas kemudian letakkan kedalam tong sampah, kutipan akan dilakukan 2 kali semiggu.
2) Sisa Kertas
Sisa yang dihasilkan daripada kertas dan boleh dikitar semula. Perlu diasingkan, dimasukkan ke dalam bekas plastik dan diletakkan ditepi tong sampah, kutipan akan dilakukan sekali seminggu.3) Sisa Plastik
Sisa yang dihasilkan daripada plastik dan boleh dikitar semula. Perlu diasingkan, dimasukkan ke dalam bekas plastik dan diletakkan ditepi tong sampah, kutipan akan dilakukan sekali seminggu.4) Sisa Lain-lain
Sisa selain daripada sisa baki, kertas dan plastik. Perlu diasingkan, dimasukkan ke dalam bekas plastik, jika terlalu besar, letakkan dgn kemas ditepi tong sampah. kutipan akan dilakukan sekali seminggu.

Jom asingkan demi masa depan anak-anak kita!


Comments

Popular posts from this blog

Peti Harta Karun Dari Kotak

Jelajah Alam dengan Permainan Mencari Harta Karun